Wat is Leiderschap?

Wat is Leiderschap (1)

Nieuwe manier van leidinggeven

Het belangrijkste is om te begrijpen wat voor soort leiderschapsstijl vereist wordt door de situatie, de bedrijfscultuur en de mensen die in je team werken. Want één belangrijke vraag blijft: hoe laat je de oude, vertrouwde manier van leidinggeven los en kom je tot een nieuwe manier? Dirk Bader, leiderschapsspecialist, legt het in zijn blog ‘leiderschapsstijlen‘ haarfijn uit.

De vaardigheid van leidinggeven leren

Leiderschap is een vaardigheid die door elke manager en leidinggevende moet worden ontwikkeld. Daarom zijn er talloze cursussen en trainen ontworpen voor leidinggevenden om hen te helpen de belangrijkste facetten van leiderschap te begrijpen, zoals veranderende tijden, verschillende stijlen van leiderschap en het ontwikkelen ervan als een vaardigheid in hun bedrijf. Door dit te begrijpen kan je antwoord geven op de vraag: ‘Wat is leiderschap?’.

Nieuwe leiderschap

Een nieuwe leiderschapsstijl aanleren

Een van de eerste dingen die we moeten doen om tot een nieuwe leiderschapsstijl te komen, is zorgvuldig nagaan waar we staan. Zijn we in staat het verschil tussen leiderschap en management te onderscheiden? Medewerkers vragen naar hun werk is één manier om inzicht te krijgen in hun standpunt. Een andere techniek is een effectieve 360-gradenbeoordeling van alle betrokkenen, inclusief collega’s, ondergeschikten en zelfs superieuren die ons goed kennen; dit geeft ons een nog breder perspectief van onze sterke en zwakke punten.

Mensen betrekken bij leiderschap

Laten we tot slot een externe waarnemer bij deze besprekingen betrekken om meer objectiviteit toe te voegen. Gezamenlijk zullen deze drie perspectieven ons helpen gebieden te identificeren waar verbetering nodig is, zodat we nieuwe strategieën voor succes kunnen volgen. Hierdoor krijg je niet alleen antwoord op de vraag ‘Wat is leiderschap?, maar kan je het ook personaliseren naar je eigen situatie.

Inspireren als leider

Inspirerend leiderschap is essentieel voor managers. Als manager kunt u uw medewerkers inspireren en hen helpen hun volledige potentieel te bereiken door een omgeving te creëren waarin zij als individu kunnen groeien en zich veilig voelen om te doen wat het beste is voor henzelf en voor de organisatie.

Wat is goed leiderschap?

Leiderschap is in transitie. Om vandaag de dag een succesvol leider te zijn, moet u verandering omarmen en uw stijl voortdurend aanpassen aan de eisen van de tijd. Dit houdt onder meer in dat u meer moet leren delegeren en werknemers meer bevoegdheden moet geven, dat u een meer participatieve cultuur moet omarmen en dat u zich moet richten op het creëren van een goed presterend team dat plezier heeft.

De sleutel tot succes?

Leiderschap is de sleutel tot succes, maar wat maakt een goede leider?  Verken de effectieve leiderschapsstrategieën voor individuen en teams, beoordeel uw eigen persoonlijke leiderschapsstijl en leer over verschillende soorten leiderschapsrollen. Maak u klaar om uw eigen vaardigheden en die van anderen uit te breiden, zodat u maximale prestaties uit uw team kunt halen.

Leiderschap; sleutel tot succes

 

Terug naar de homepage